Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak gotowany w sosie koperkowo-brzoskwiniowym :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki pokrojonego koperku,1/2 litra wody,3 połówki brzoskwiń w syropie ,½ szklanki syropu od brzoskwiń
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pierś z kurczaka 2 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 0,5 szt.
por 0,25 szt.
seler mały kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak gotowany w sosie koperkowo-brzoskwiniowym :

Oczyścić warzywa .Włożyć do garnka razem z mięsem , zielem angielskim i liściem laurowym i zalać wodą .Dodać odrobinę przyprawy do zup ( Bulionetkę ) .Gotować pod przykryciem , na małym gazie do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. W małym rondelku rozpuścić masło, wrzucić koper i chwilę smażyć . Wsypać mąkę .Wymieszać .Powoli dolewać śmietankę , syrop z brzoskwiń i ½ szklanki wywaru .Włożyć mięso .Chwilę dusić .

Podawać mięso przekrojone na plastry wtykając pomiędzy nie pokrojone 2 połówki brzoskwini. Obok wylewać sos posypany z wierzchu pokrojoną w drobną kostkę trzecią połówką brzoskwini .
Na pozostałym wywarze można zrobić zupę .
Można też zrobić na tym wywarze kuskus lub ryż do kurczaka .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 21.06.2012 07:39
wygląda zachęcająco:)
Misiabe 15.05.2011 23:03
Super wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak