Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryz wypiekany z parmezanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 g
wołowy szpik 50 g
cebula 1 szt
masło 50 g
bulion 700 ml
szczypta szfranu
sól, pieprz
wino białe wytrawne 125 ml
parmezan 100 starty

Przepis i sposób przygotowania na: ryz wypiekany z parmezanem

Cebule pokroic na plastry,zrumienic na jednej łyzce masła,wyjac,a na tuszczu podsmazyc posiekany szpik.Wlac wino i włożyc ryż.Wymieszac wlac 250 ml.wrzacego bulionu,dodac sol i pieprz.Gotowac na małym ogniu.Co 5 minut mieszac i dolewac 1 łyzke wazowa wrzacego bulionu.W ostatniej porcji bulionu rozpuscic szafran i dodac do ryzu.Gdy ryż wchlonie bulion,zdjac z odnia.Dodac reszte masla parmezan i wymieszac.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak