Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plesniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szklanki maki pszennej (obj. szkl. 250ml), 2 i 1/3 (do 2/3) szklanka
kostka margaryny 250 g
jaja 4
soku z cytryny 3 lyzki
gorzkiego kakao, 2 lyzki
proszku do pieczenia 1 i 1/2 lyzeczki
cukru do ciasta 3 lyzki
cukru do piany z bialek 3/4 szklanki
cukru wanilinowego 8 g
szczypta soli
dżem kwaśny 1 słoiczek
jogurt naturalny 2 lyzki
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Plesniak

Make przesiac z proszkiem do pieczenia, bialka oddzielic od zóltek. Do miski z maka i proszkiem, dodac miekka, posiekana margaryne, zóltka, cukry, jogurt i reka dobrze wyrobic gladka mase. Ciasto podzielic na 3 równe czesci. Do jednej czesci dodac kakao i dobrze wymieszac ( do jednej z jasnych czesci mozna dodac troche soku z cytryny), z wszystkich czesci ciasta uformowac jajoksztaltne ciasto i wlozyc do zamrazalnika na ok 30-40 minut. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli, nastepnie dodac cukier, ponownie ubic na sztywno i na koniec, miksujac, dodac sok z cytryny (dzieki temu wilgotna beza, czyli \'\'plesn\'\' nie oklapnie i powinna byc okazala). Forme do pieczenia (mozna w tortownicy, o srednicy nieco wiekszej niz 26cm) wylozyc papierem do pieczenia, lub posmarowac tluszczem i posypac maka. Wyjac jasne ciasto z zamrazalnika i starkowac na tarce o duzych oczkach, najlepiej bezposrednio do formy. Rozlozyc równo starkowane ciasto, na powierzchni formy. Nastepnie kladziemy warstwe dzemu, potem kolejna warstwa starkowanego ciasta (obojetnie czy jasna, czy ciemna), na to warstwa piany z bialek i na wierzch, ostatnia warstwa starkowanego ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkladamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut, w 190 stopniach, kontrolujac temerature pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beatkaa153 06.06.2012 11:47
apetycznie wygląda
wolochski 02.01.2012 22:02
pycha
caroline1983 12.11.2011 16:52
fajne i pyszne ciasto
pacpaw 09.11.2011 22:09
słodkie wypieki to nie moja domena - ale za to uwielbiam je zjadać :o)
IZABELA29 05.11.2011 19:57
często u mnie gości nawet zmodyfikowany
Andzia1977
Andzia1977 31.10.2011 22:44
uwielbiam i tez czesto robie to ciacho
zbysio 05.03.2011 15:51
super
beatkaa153 02.11.2010 18:15
smaczne ciasto
SmakolykiJoanny 29.09.2010 12:13
często w domu króluje
Ewa111 25.09.2010 18:07
robię podobnie
justyna111 25.09.2010 14:08
apetyczne
iwa643 25.09.2010 13:46
super ,pycha
marzencia2007 25.09.2010 12:15
fajne ciacho :)
Lidia11 25.09.2010 10:02
super wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak