Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet cielęcy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka cieleca bez kości 1 kg
wątróbki cielęcej 25 dag
słoniny 15 dag
kajzerka 1
jajko 3
śmietanki 30% ćwierć szklanki
smalcu 1 łyżka
marchewki 2
wytrawnego wina 1/3 szklanki
masła 2 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet cielęcy

Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 09.10.2011 17:38
pasztety lubię
Jaheira11 14.02.2011 22:25
może być dobre
buksiak12 07.09.2010 16:44
bardzo fajny przepis
buksiak12 07.09.2010 16:44
bardzo fajny przepis
Dorota71 07.09.2010 16:07
super sprawa
Dorota71 07.09.2010 16:07
super sprawa
Emilia22 07.09.2010 15:20
ciekawe danie
Emilia22 07.09.2010 15:20
ciekawe danie
Marcin46
Marcin46 21.05.2010 19:09
Tylko już daj spokój z tymi sałatkami ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak