pasztet cielęcy

pasztet cielęcy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka cieleca bez kości

    1 kg
  • wątróbki cielęcej

    25 dag
  • słoniny

    15 dag
  • kajzerka

    1
  • jajka

    3
  • śmietanki 30%

    ćwierć szklanki
  • smalcu

    1 łyżka
  • marchewki

    2
  • wytrawnego wina

    1/3 szklanki
  • masła

    2 łyżka
  • tarta bułka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

09.10.2011 17:38
pasztety lubię

Jaheira11

14.02.2011 22:25
może być dobre

buksiak12

07.09.2010 16:44
bardzo fajny przepis

buksiak12

07.09.2010 16:44
bardzo fajny przepis

Dorota71

07.09.2010 16:07
super sprawa

Dorota71

07.09.2010 16:07
super sprawa

Emilia22

07.09.2010 15:20
ciekawe danie

Emilia22

07.09.2010 15:20
ciekawe danie

Marcin46

21.05.2010 19:09
Tylko już daj spokój z tymi sałatkami ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat