Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik rodzinny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
cukier 1 szkl.
żółtko surowe 3 szt.
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
twaróg 1 kg
budyń śmietankowy
kasza manna 2 łyżki
cukier puder 2 szkl.
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik rodzinny

Ciasto: cukier utrzeć z masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem i jajkiem. Zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć na dużej blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę (najlepiej ręką). Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min. Gotowe powinno być zarumienione na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 11.05.2011 23:12
bardzo lubię serniki
ewelina/bunia 07.05.2011 09:27
pycha
gusia1000 15.10.2010 20:05
Zawsze jest dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak