Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT SZWARCWALDZKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 220 g
cukier 220 g
mąka 220 g
mąka ziemniaczana 50 g
gorzka czekolada 150 g
jajko 8
łyżeczki proszku do pieczenia 2
śmietanka 36% 1 litr
łyżki cukru pudru 3
wiśnie 800 g
łyżki cukru 3

Przepis i sposób przygotowania na: TORT SZWARCWALDZKI

Ubijamy masło z cukrem, aż uzyskamy białą pianę. Dodajemy żółtka, nadal ubijamy na najwyższych obrotach. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dodajemy ostudzoną. Kiedy wszystkie składniki są już połączone, przesiewamy mąkę i proszek. Ubijamy, aż będzie jednolita masa. W osobnej, dużej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Teraz należy już mieszać dużą łyżką, żeby piana nie opadła. Zawsze dodajemy pianę do ciasta, a nie na odwrót. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 – 55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a później przekrawamy na 3 części.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać żelatynę, ale ja nie dodawałam) i dodajemy cukier puder. Wiśnie gotujemy ze szklanką wody i cukrem. Po kilku minutach gotowania odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop po dodaniu alkoholu utworzy nam poncz.
Kiedy ciasto jest już zimne, dobrze je ponczujemy, nakładamy śmietanę, posypujemy wiśniami i tak wszystkie warstwy. Dekorujemy wg uznania, ja użyłam wiśni i utartą czekoladę. Wspaniały tort na wyjątkową okazję :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 24.09.2010 16:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak