Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żołądki w soosie koperkowyn

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żołądki 500g
masło
mąka
koper
sól, pieprz
pieprz ziarnisty
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: żołądki w soosie koperkowyn

Żołądki obmyte, obgotowujemy [do wrzenia wody, wodę odlewamy], obgotowane żołądki zalewamy wodą do przykrycia, dodajemy włoszczyznę pokrojona w zapałki lub garść mrożonej, kilka ziaren pieprzu [opcjonalnie także ziele angielskie], liść laurowy, łyżeczka soli.
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości [co najmniej 30 minut] jeśli chcemy bardziej esencjonalny wywar – bez przykrycia [jak rosół]
po ugotowaniu żołądki wyjmujemy – „rosół” posłuży jako baza sosu
żołądki kroimy w paski

sos:w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę - mieszamy, stale mieszając podlewamy „rosołem” z żołądków, robimy tak kilkakrotnie [mąka gęstnieje –wtedy podlewamy rosołem]
- do czasu uzyskania konsystencji śmietany lub inną pożądaną
- dodajemy posiekany koper gotujemy jeszcze chwilę
- dodajemy pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 18.01.2012 09:56
nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak