Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ptasie mleczko z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
mleko 2 szklanki
margaryna 1 kostka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 małe opakowanie
jajko 5 sztuk
cukier puder 1,5 szklanki
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ptasie mleczko z galaretką

1 Przygotowujemy galaretki (każdą osobno)(najlepiej każda w innym kolorze daje ładny efekt)

2 Po ostudzeniu galaretek wyjmujemy z miseczek i kroimy w kosteczke najlepiej ok 1cm.

3 Pokrojoną kosteczke galaretki odkładamy na bok i bierzemy się za robienie ptasiego mleczka.

4 Mleko podgrzewamy wraz z żelatyną aż do dokładnego rozpuszczenia się żelatyny

5 Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka aż do momentu kiedy zrobi nam się ładny puch.

6 Białka ubić na sztywną pianę.

7 Przestudzone mleko (zmieszane z żelatyną) wlewamy powoli do wcześniej przygotowanej masy cały czas mieszając,

8 Po wymieszaniu mleka z masą dodajemy pianę z ubitych białek.

9 Po dokładnym wymieszaniu na jednolitą mase dodajemy wcześniej przygotowane galaretki (oczywiście pokrojone w kostke) i delikatnie mieszamy z masą tak aby galaretki się nie porozwalały.

10 Wszystko razem w formie wkładamy do lodówki aż stężeje. Najlepiej zrobić to na noc.

Bardzo dobry deser na przyjęcia, po rozkrojeniu prezentuje piękne barwy.
Galaretki można kupić inne ja osobiście robie z takimi jak podalem w przepisie.

Życzę smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 04.11.2010 19:55
uwielbiam ptasie mleczko
gusia1000 30.09.2010 00:08
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak