Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto serowe z cynamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 3 łyżki
rum 3 łyżki
zmielone migdały 25 dag
cukier 12 łyżek
cynamon Prymat 1 1/2łyżeczki
kardamon
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
śmietanka 5 łyżek
masa marcepanowa 15 dag
masło 6 łyżek
jajko 1 szt
olej 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szt
mąka pszenna 2 1/2 szkl
twaróg 25 dag (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto serowe z cynamonem

Rodzynki opłukać, odcedzić i zalać rumem. Dodać migdały, 4 łyżki cukru, cynamon, kardamon, skórkę z cytryny i wymieszać ze śmietanką. Masę marcepanową pokroić w cienkie plastry. Twarożek odsączyć i wymieszać z mlekiem, dodając jajko, olej, 8 łyżek cukru i cukier waniliowy. Wszystko zagniatać dodając stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt, z dłuższego brzegu odciąć pasek szer. 2 cm. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy i ułożyć na nim plastry marcepanu i nadzienie. Długie brzegi zwinąć z każdej strony do połowy. Pasek ciasta pociąć na 4 części, każdą z nich ułożyć w poprzek. Piec około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 06.11.2010 00:19
slodki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak