Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski czarne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 25 dag
surowe ziemniaki 25 dag
mąka ziemniaczana 2 łyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski czarne

Ugotowane ziemniaki przetarłam przez praskę. Surowe ziemniaki, obrane, przepuściłam przez robota na tarte. Starte ziemniaki wrzuciłam do ściereczki i powiesiłam by obciekły. Do miski wrzuciłam ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrobiłam ciasto. Na gotującą się wodę wrzucałam uformowane pyzaczki. Od zagotowania się wody z pyzami, gotowałam je jeszcze 5 min.

Wyszło mi 15 sztuk.

Podałam ze skwareczkami z kiełbasy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 23.05.2012 10:13
ja też takiej nazwy nie znam ale danie pyszne
cukiereczek 03.01.2011 09:09
mniam
Jolanta40 04.11.2010 09:45
już jestem głodna
MAŁGORZATA108 24.09.2010 11:57
Pycha, znam do danie pod inną nazwą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak