Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
oliwy 4 łyżki
czosnku 2 ząbki
pomidory 3 szt
bazylia świeża 2 łyżki
białego wytrawnego wina 1 szklanka
śmietany 36% 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w winie

1. Piersi kurze kroimy na pół, nacieramy solą, pieprzem i oliwą wymieszaną z roztartymi ząbkami czosnku.

2. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami sparzonych i obranych pomidorów. Na pomidorach układamy mięso, posypujemy bazylią, podlewamy białym winem i przykrywamy.

3. Dusimy godzinę, po 40 minutach można odkryć garnek i polać mięso wytworzonym sosem.

4. Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia, sos cedzimy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Kurczaka podajemy w sosie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 07.10.2011 13:16
a co na to kurczak ?
pawel007 11.10.2010 16:40
mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak