Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie drożdżówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 75 g
mleko 1 szkl
drożdże 25 g
cukier 8 łyżek
mąka 1/2 kg
mak 3 łyżeczki
budyń do nadzienia

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie drożdżówki

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony ciąć prostokąt jak dłoń by miała palce ;) Na każdy nakładać około łyżki nadzienia. Zawijać. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub olejem. Pozostawić ok 0,5 godz do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 11.03.2012 17:26
dziekuję
mimi 10.03.2012 12:45
pyszności
dorota20w 20.09.2011 12:20
dziekuję
Ela15 19.09.2011 12:32
lubię
Rogalik 23.05.2011 17:18
lubię takie drożdżówki
irenka 26.01.2011 20:30
uwielbiam drożdżówki,muszę wypróbować ten przepis
Jolanta40 02.11.2010 21:06
ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak