Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie faszerowane smażone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 filety ze świeżych śledzi
6 łyżek mąki
łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej
pieczarki 200g
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
jajko 2 szt.
serek topiony 2 szt. (z pieczarkami)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie faszerowane smażone

Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć , przekroić płaty na pół wycinając jednocześnie pozostałości płetwy grzbietowej. Z jajka , mąki, mleka , szczypty soli i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe .
Z pieczarek ,, wykręcić „ ogonki i bardzo drobno pokroić .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na nim pokrojone pieczarki. Zdjąć z patelni .Ostudzić .Dodać do nich serki topione, śmietanę , bułkę tartą . Wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem .
Na 2 filetach rozłożyć po połowie farszu , nakryć drugimi filetami .
W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
W czasie kiedy śledzie się smażą na drugiej patelni smażyć na 2 łyżkach oleju kapelusze pieczarek obracając je kilkukrotnie tak by były złociste. Posolić , popieprzyć .
Podawać śledzie z ziemniakami , obłożone usmażonymi pieczarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak