Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z kurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3
kubeczek plastikowy mrożonych kurek
cebula
kwaśna śmietana 5łyz
jaja 3
natka pietruszki
oliwa
ser cheddar

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z kurek

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, gotujemy w osolonej wodzie, ale nie możemy dopuścić do rozgotowania. Cebulkę kroimy w kostke i smażymy na oliwie, dodajemy rozmrożone kurki i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki cedzimy i przelewamy zimną wodą, która nastepnie musi odcieknąć. Formę smarujemy tłuszczem. Na dnie wkładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażone kurki i starty ser, powtarzamy warstwy, u mnie wyszły trzy, ilość warstw zależy od naczynia.Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki i starty ser żółty.Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną nać pietruszki i zalać całą zapiekankę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak