Kotlety soczewicowe

Kotlety soczewicowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • olej

    do smażenia
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bułka tarta

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać i zagotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Generalnie można gotować nawet do momentu rozpadania się, ale kotlety wyjdą smaczniejsze z miękkich ziaren, ale dalej w całości (trzeba pilnować, żeby trafić w najlepszy moment, bo dość szybko się rozgotowywuje). Gotową soczewicę dobrze odsączyć i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt ciapowate dosypać trochę bułki tartej. Dobrze wymieszać i formować niewielkie kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć.

Podawać można z wieloma rzeczami: ziemniakami, purée, frytkami, ryżem, kaszą gryczaną czy jaglaną. Do tego jakiś dodatek, np. duszona marchewka, mizeria, buraczki czy jakaś surówka. I obiad gotowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat