Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

okoń czerwony w sosie winnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1 szt
marchew 1 szt
szalotka 1 szt
filety z okonia czerwonego 60 dag
sok z cytryny 1 łyżka
masło 5 dag
mrożony groszek 10 dag
rosól rybny z kostki 1 1/2 szkl
żółtko jajek 1 szt
śmietana 1/2 szkl
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: okoń czerwony w sosie winnym

Piekarnik do 200 stopni. Por, marchewkę i cukinię pokroić w słupki, szalotkę w drobną kostkę. Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Połowę masła stopić w Żaroodpornej formie, dodać szalotkę i zeszklić, dodać przygotowane warzywa i groszek, smażyć przez 1 minutę. Na wierzch położyć filety, polać winem i rosołem, resztą masła obłożyć ryby. Dusić w piekarniku przykryte folią przez 15 minut, wyjąć i polać trochę rosołem. W garnku zmieszać pozostały rosół i wino, gotować, dopóki połowa nie odparuje. Żółtko ubić ze śmietaną i mieszając dodawać do sosu zdjętego z ognia. Sosem polać rybę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 06.11.2010 00:19
alkoholowa potrawa hihihi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak