Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykańska pizza

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 250g
pieczarki 75g
pomidor 350 g
ser żółty kubek
sos do pizzy
ciasto na spód
oliwa łyzka
oregano
sól
papryka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykańska pizza

Ciasto: 7g suszonych drożdży, 1/2 łyzeczko soli, 1/2 łyzeczki cukru, 1 kubek - 250ml wody, 2 i 1/2 kubka mąki, 2 łyzki oliwy, 2 łyzeczki grysiku. W misce połaczyć drożdże, sól, cukier i wode. Przykryc folia odstawic w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienic sie. Make przesiać, wlać drozdze i zagniesc ciasto. Wyłozyc na omaczony blat i uganiatac 5 min. Podzielic na 2 cześci. Rozwałkowac na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna mozna zamrozić). Forme tortownice posmarowac oliwą, posypac grysikiem ciasto wyloozyc do formey az po same krawedzie. Piekarnik rozgrzac do 210 st.
Sos: łyzka oliwy, cebula, 2 ząbki zgniecione czosnku, puszka pomidorów bez skórki, bazylia suszona, oregano suszone, łyzeczka cukru, sól i pierpz. Oliwe rozgrzac, włozyc pokrojona cebulę, smazyc 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlac pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawic solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
Nadzienie: Mieso przesmażyc przez 5 minut, odlac ewentualny płyn, ostudzić. doprawic sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroic w kostke, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarowac sos, na niego wylozyc mięso mielone, poukładac papryke kolorowa, palsterki pieczarek i pomidorów, posypac wszystko serem. Brzegi ciasta posmarowac oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekac 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pendzelewski 03.10.2022 18:13
Przecież widać że to sama woda i rozwaliło by się w reku. Raczej bym to ciastem mieszanym nazwał i jadł łyżką jak gęstą zupę z misy. Woda z warzyw plus tłuszcz z mięsa na cieście to zupa. Na pewno i ten komentarz zaginie. Aczkolwiek używam tych przypraw i są naprawdę dobrej jakości i warto polecić.
PENDZELEWSKI 03.10.2022 18:41
Jednak opis dotarł ok. Wiec od początku. Przyprawy jedne z lepszych, bez zbędnej soli by smak wzmocnić. Używam i polecam. Więc i do przepisu pizzy hyle czoło, bo może ktoś taką lubi. Mała zawartość soli to jednak plus. PS. pisałem o pizzie nie o przyprawach. Te są ok. Dużo lepsze niż Knury z Biedry.
Jolanta40 13.03.2011 18:46
chętnie bym zjadła
Sarenka 24.09.2010 15:25
Alez wypasiona i smakowita!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak