Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubanek owocowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 kilogram owoców (jabłek, śliwek, gruszek, itp.
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki cukru
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Skubanek owocowy

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, następnie połącz to z: cukrem pudrem, 2 jajkami i dwoma żółtkami oraz margaryną. Całość należy ugniatać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki - podziel ciasto na dwie części - w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią głęboką blachę. Owoce po umyciu i przygotowaniu, potnij w kostkę, dodaj do nich bułkę tartą i dwie łyżki cukru, wymieszaj i wyłóż na ciasto. Z mniejszej części ciasta odrywaj małe kawałki i rzucaj je na śliwki. Na koniec z dwóch białek i pół szklanki cukru ubij pianę - na sztywno. Wyłóż ją równomiernie na ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno być pieczone przez około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak