Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsno z serdelkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1/3 kg biodrówki
6 sztuk cienkich serdelek
sól
pieprz
1 łyzka mąki pszennej
Liść laurowy suszony Prymat
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego koperku
pomidory 2 szt.
olej 200 ml
papryka czerwona 1 szt.
ryż 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno z serdelkami

Ryż wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 20 minut.

Mięso pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj olej i lekko przysmaż (około 5 min), zalej dwoma szklankami wody. Posól 1/2 łyżeczki soli, dodaj 1/2 papryki pokrojonej w kostkę, pokrojoną listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj serdelki i gotuj mięso z nimi przez 5 minut. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

Wyjmij na talerz ryż, polej je uzyskanym sosem, połóż na nich mięso. Do tak przygotowanego posiłku, jako przystawka idealne kiszone lub konserwowe ogórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak