Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

150 g orzechów włoskich
100 g suszonych moreli
200 g kandyzowanych owoców
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
pół kostki masła
50 g syropu z buraków
dżem morelowy 1 słoik
jajko 3 szt.
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z dżemem

Orzechy, morele drobno pokrój. Wymieszaj z kandyzowanymi owocami i skórką pomarańczową. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Połowę porcji mąki dodaj do orzechów z owocami, wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z syropem z buraków na puszystą masę. Dodawaj po kolei porcje mąki z przyprawami, po jednym jajku i rum, stale ucierając.


Dodaj mąkę z owocami i wymieszaj, ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej. Wąską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto musisz piec około 60 minut. Ciasto wystudź, zawiń w folię i odstaw na co najmniej 3 dni. Przed podaniem piernik przekrój na pół i posmaruj podgrzanym dżemem, ozdób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak