Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z zieleniną

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tradycyjny, polski rosół drobiowy (z kurczaka). Pyszny i aromatyczny, uwielbiany przez wszystkich. Najlepiej smakuje posypany świeżą natką pietruszki. 

Składniki:

kurczak 1.8 kilograma
selery 2 sztuki
zielona papryka 0.5 sztuki
natka pietruszki 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z zieleniną

Selery umyj, obierz i pokrój.

Cebulę obierz, zostaw w całości.

Paprykę umyj, usuń środek, przekrój na pół.

Kurczaka (oporządzonego) zalej wodą w dużym garnku, posól, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny.

Dodaj pokrojony seler, cebulę w całości i paprykę. Dalej gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.

Następnie widelcem sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak - rosół jest gotowy, dopraw zupę solą i pieprzem.

Rosół podajemy z ugotowanym makaronem. Rozłóż go na talerze i zalej gorącym rosołem, posyp pokrojoną na drobno natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak