Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeburieki-kuchnia tatarska

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kilograma
drożdże świeże 3 dag
sól, pieprz do smaku
baranina 1/2 kilograma
czosnek 1-2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Czeburieki-kuchnia tatarska

Drożdże zalewamy ciepłą woda i łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aż wyrośnie rozczyn, potem wsypujmy mąkę, jajko, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. mięso siekamy z cebulką, czosnkiem, przyprawami, wlewamy trochę wody, wyrabiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około ½ cm, wykrawamy spore krążki talerzem, nakładamy farsz i zalepiamy jak pierogi. Kłaść należy na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać można z sosami. Przysmak krymski!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.04.2012 08:13
pycha!;D
angelika14 09.01.2012 18:24
Całkiem fajny przepis i nazwa
Misia90 03.08.2011 09:07
fajne
Misiakova 04.02.2011 11:21
zgadzam się fajny :)
Koper 14.12.2010 11:14
Całkiem fajny przepis
IZABELA29 01.07.2010 12:49
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak