Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nitki z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej,
sól, pieprz
1 łyzka mąki pszennej
1/2 kg makaronu - grube nitki
Liść laurowy suszony Prymat
kilka ziaren ziela angielskiego
olej 200 ml
jabłka 2 duże szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Nitki z mięsem

Makaron wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 8 minut.

Mięso pokrój w kostkę, paprykę oczyść i również pokrój w kostkę. Wrzuć mięso z papryką do garnka, dodaj olej i lekko przysmaż (około 5 min), zalej 1 szklanką wody. Posól 1/3 łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Na surówkę - jabłka utrzyj na tarce, na najmniejszych \"oczkach\".

Na talerz wyjmij makaron, polej go uzyskanym sosem paprykowym, połóż na nich mięso. Obok wyłóż utarte jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak