Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapikanka z miesem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

500g miesa mielonego
400g makaronu świderki
200g sera zółtego
SZKLANKA MLEKA
2 cebule
3łyżki maki
5łyżek masła
chilli
koncentrat pomidorowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: zapikanka z miesem mielonym

Na 2 łyzkach masła smazymy pokrojona cebule. Kiedy lekko sie zarózowi dodajemy mieso. Przyprawiamy(duzo bazyli i oregano) Na koniec dodajemy caly przecier pomidorowy. Z 3łyzek masla i maki robiy zasmazke dolewamy mleka i robimy tradycyjny sos beszamylowy. Do sosu wsypujemy jeszcze garsc startego zółtego sera. Makaron gotujemy i wsypujemy do naczynia zaroodoprnego. Na makaron kladziemy mieso, a na mieso sos. Na koniec posypujemy reszta startego sera. Wkaladamy do nagrzanego do 200\' piekarnika. Pieczemy 2o min pod przykryciem. Po 20min zdejmujemy pokrywe i czekamy aby ser sie zarumienil. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak