Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSZNY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3
mąka 200 ml
sól
cukier 185 g
cukier wanilinowy 1
proszek do pieczenia łyżeczka 2
galaretka truskawkowa 2
woda 750 ml
krem do tortów śmietankowy 1
masło 100 g
truskawki świeże 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ubijać dalej (około minuty). Następnie dodać żółtka i ubijać kolejną minutę. Potem dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wymieszać, nie niszcząc piany. Całość wyłożyć do blachy, piec w temperaturze 160°C pół godziny, pamiętając, aby włożyć blachę do dobrze nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i przestudzić ciasto. Następnie należy rozpuścić galaretki w trzech szklankach gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml schłodzonego mleka, wsypać krem do tortów i ubijać około 3 minuty, po czym dodać miękkie masło i ubijać 2 minuty. Kremem posmarować ciasto i układać umyte, oszypułkowane i osuszone truskawki. Kiedy galaretka przestygnie należy powoli wylewać ją na krem i truskawki. Włożyć ciasto do lodówki i odczekać dwie godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 10.06.2013 19:30
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak