Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mielone inaczej w sosie grzybowo-smietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
cebula biała 1 szt.
grzyby leśne 50 dag
sól
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
śmietana do gotowania 1 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: mielone inaczej w sosie grzybowo-smietanowym

1.Mięso przełożyć do miseczki.
2.Cebulę drobno posiekać, połowę grzybów ( najlepiej podgrzybków) drobno pokroić
3.Do mięsa dodać grzyby, cebulę, kucharka, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz, jajko oraz 2-3 łyżki bułki tartej
4.Wyrobić ciasto na gładką masę i formować z niej płaskie kotleciki, które należy lekko obtoczyć bułką tartą.
5.Piec kotleciki na złoty kolor na maśle
6.Wyjąc kotleciki i umieścić na serwetkach do odsączenia.
7.Na pozostałym tłuszczu podsmażyć resztę grzybów ( można do dodać kilka sitarzy, jeśli są suche i nie puszczą zbyt dużo śluzu)
8.Kiedy grzyby zmiękną, dodać do nich śmietanę oraz szczyptę soli do smaku.
9.Na sosie ułożyć kotleciki i dusić 8 minut pod przykryciem na małym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.05.2012 20:15
Aż ślinka cieknie.
Małgorzata106 13.08.2011 20:42
musi być pyszne
Henryka2 26.01.2011 23:47
Ciekawy pomysł!
romanrafal
romanrafal 06.01.2011 15:33
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak