Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonow

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy wołowej 0,5 kg
pieczarek 25 dag
cebula 1
mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki
mąki przennej 1 łyżka
białego wina wytrawnego ewent. półwytrawnego 25 ml
koncentratu pomidorowego 2 łyżki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
śmietany 18% 3 łyżki
masło do smażenia
bulion 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow

Polędwice kroimy w małe paski i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Pieczarki
obieramy i kroimy w plastry, cebulę siekamy i następnie wszystko to smażymy na maśle. Po godzinie mięso
obtaczamy w wymieszanych mąkach (pszennej i ziemniaczanej) po czym wrzucamy je do wcześniej usmażonych pieczarek i cebuli. Smażymy i gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy bulion, koncentrat po­midorowy,ostrą paprykę
i wino. W takiej postaci wszystko dusimy jeszcze ok 10 min. Na koniec potrawę zaprawić śmietaną. Do smaku
możemy oczywiście jeszcze doprawić potrawę. Dla mnie im bardziej ostry, tym lepszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 05.10.2011 17:26
dobre
marcia71 30.06.2011 12:22
i bardzo smaczne
marcia71 09.03.2011 22:50
konkret
jasiek 19.02.2011 00:02
lubię
jasiek 19.02.2011 00:02
lubię
gosia561 08.02.2011 21:31
a ogórki?
kotlet 26.09.2010 11:46
bardzo lubię tą zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak