Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łosoś z sosem koperkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 0,5 kg
sól do smaku
sok z cytryny 1 szt.
cebula biała 2 plastry
ser feta 4-5 kostek
koper świeży 1 pęczek
śmietana 18 proc 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: łosoś z sosem koperkowym

To jest niesamowicie proste danie a jednocześnie jedno z naszych ulubionych. Z resztą – nie spotkałem się jeszcze z łososiem w formie, której bym nie zjadł.

Filety płuczemy, lekko osuszamy ściereczką. Nacieramy solą, pieprzem, oprószamy tymiankiem, i skrapiamy lekko cytryną. Czynność oczywiście powtarzamy z drugiej strony fileta.
W rondlu przesmażamy na maśle posiekane w drobną kosteczkę 2 plastry cebuli. Cebula się zezłaca. Wrzucamy parę kostek sera typu feta, potłuczonego, albo grubo zmielonego pieprzu i posiekany koperek. Dodajemy 200g śmietany. I łyżkę sosu sojowego. Mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Na patelni [najlepiej grillowej] kładziemy filety i obsmażamy z obydwu stron – ok.2 min z każdej. Aż zmienią kolor z różowego na lekko złocisty.

Na talerzach układamy łososia, polewamy sosem i przybieramy.
mmmm! pyszne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 09.05.2011 14:05
jedno z nielicznych dań rybnych, które do mnie przemawia:D
PaniMISIOWA 18.04.2011 20:49
pięknie podane
mico 29.09.2010 13:40
pyszne, proste i szybkie... ale ja nie jestem obiektywny, bo łososia kocham pod każdą postacią... :P
Emilia22 25.09.2010 09:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak