Zupa z soczewicy /pyszna !/

Zupa z soczewicy /pyszna !/

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • curry

    1 łyżka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżka
  • kminek /najlepiej mielony/

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • olej

    2 łyżki
  • puszka krojonych pomidorów

    1
  • liść laurowy

    1,2 szt
  • ziele angielskie

    3,4 szt
  • masło wymieszane z czosnkiem

    wg uznania
  • bagietka

  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać, zalać 2,5 l wody, zagotować. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę - dodać do gotującej się soczewicy. Gotować ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka / czerwona szybko się gotuje/.
Cebule i czosnek posiekać. Rozgrzać olej, wsypać curry, paprykę i kminek,krótko przesmażyć.Doda c cebule i czosnek, chwile razem poddusić.
Cebulę z przyprawami doda c do zupy, dodać kostki rosołowe , resztę przypraw i pomidory. Gotować jeszcze ok 10 minut. Jeśli pomidory zbyt kwaśne,dodać płaską łyżeczkę cukru.
Podawać z bagietką lub chlebem tostowym czosnkowym. Bagietka w skośne kromki, posmarować masłem wymieszanym z rozgniecionym ząbkiem czosnku, przysmażyć na patelni posmarowanej olejem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Niunia

03.03.2012 21:06
ciekawe

cukiereczek

29.11.2011 08:49
pyszna

misia53

23.08.2011 14:10
może i ja wykorzystam swoją soczewicę

Tika4444

20.03.2011 10:54
nigdy nie robiłam, chyba już czas spróbowac

Tika4444

20.03.2011 10:54
nigdy nie robiłam, chyba już czas spróbowac

Tika4444

20.03.2011 10:54
nigdy nie robiłam, chyba już czas spróbowac

Pajecznik

01.12.2010 22:00
napewno sprobuję

accee

22.11.2010 20:20
To jest super:)

Anna169Hosz

10.11.2010 19:11
Bardzo interesujący dobór składników...zwykle korzystam z zielonej soczewicy...muszę wypróbować.

noculos

26.09.2010 19:55
fajna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat