Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze udka z ryżem i porami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurze udka 4 szt
ryż długoziarnisty 20 dag
pory duże 2 szt
olej 6 łyżek
sos sojowy jasny 4 łyżki
sól, pieprz do smaku
imbir 2 dag
bulion 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka z ryżem i porami

Udka po umyciu osuszyć /np. ręcznikiem papierowym/, dobrze natrzeć solą i zmielonym pieprzem.
Mocno rozgrzać 3 łyżki oleju,obsmażyć udka na rumiano.Zmniejszyć płomień i smażyć udka ok 20 - 25 minut.
Zagotować w rondlu osolona wodę, wsypać ryż i gotować 15 minut na średnim ogniu,odcedzić, osączyć /można ugotować dwa woreczki ryżu wg przepisu/.
W tym czasie pory oczyścić , umyć,pokroić w ukośne plasterki. Imbir obrać /najlepiej się to robi łyżeczką/, drobniutko posiekać.
Udka zdjąć patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem /np. umieścić w dobrze nagrzanym piekarniku/.
Do tłuszczu ze smażenia udek dodać pozostały olej, wsypać pory i imbir, wymieszać, dusić 2,3 minuty na małym ogniu. Całość polać bulionem i sosem sojowym, gotować parę minut. Wsypać ryż, wymieszać , przyprawić pieprzem, chwilę podgrzewać, mieszając.
Podawać : Ryż do filiżanki , ugnieść łyżką i taką \"babeczkę\" na talerz. Obok udko. Przybrać natką.
Można dodać ogórek kiszony lub konserwowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 16.11.2011 10:08
dobre
rakow2
rakow2 15.09.2011 16:25
smaczne polecam
Misia90 01.08.2011 19:19
fajne
cukiereczek 02.06.2011 10:08
super
accee 22.11.2010 20:18
Super sprawa!
edyta51 15.10.2010 14:16
pycha
iwona332 27.09.2010 22:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak