Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 850 g
cebula 1
wędzony boczek 150 g
serek pleśniowy 200 g
śmietana 18 proc 150 ml
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z boczkiem

Ugotowane na pół twardo ziemniaki pokroić w talarki. Cebulę drobno posiekać. Boczek i ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulę oraz czosnek. Smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ziemniaków na nie połowę boczku z cebula i część sera. Przykryć następną warstwą ziemniaków, boczku i sera. Całość polać śmietaną. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem posypać natką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 13.05.2011 12:36
fajny przepis
IlonaAlbertos 19.11.2010 00:33
Taka zapiekanka jest naprawdę pyszna, w sam raz na kolację :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak