Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka po królewsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jabłka 10 sztuk
jaja 5 sztuk
czekolada mleczna 1/4 tabliczki
galaretka cytrynowa 1.5 opakowania
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
bita śmietana 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po królewsku

Jabłka obieramy ze skórki i rozdrabniamy na jednolity mus specjalnym urządzeniem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Blaszkę średniej wielkości smarujemy masłem a następnie obsypujemy bułką tartą. masę wylewamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia to około 50 minut. Gdy ciasto będzie już upieczone, czekamy aż wystygnie.
Mus jabłkowy podgrzewamy i wsypujemy galaretkę cytrynową lub pomarańczową. Mieszamy bardzo dokładnie. Gdy jabłka wystygną wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki.Tuz przed samym podaniem szarlotkę ozdabiamy bitą śmietana i wiórkami czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 25.09.2010 18:11
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak