Rogaliki Cioci Ani

Rogaliki Cioci Ani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtka

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • smietana 18%

    1/2 szklanki
  • bułka tarta

    1 łyżeczka
  • konfitura

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy wrzucić na stolnicę. dodać margarynę i wszystko razem porządnie \"wysiekać\" dużym nożem. kiedy margaryna będzie rozdrobniona dodać jajko, żółtka i śmietanę. (białka zostawić do posmarowania rogalików przed pieczeniem). wyrobić ciasto od czasu do czasu podsypując mąką.

2. uformować z ciasta wałek, kroić na kawałki i rozwałkowywać na placki o grubości mniejszej niż 1/2cm. nożem do pizzy albo nożem do chruścików pokroić rozwałkowane placki jak pizze - na 8 lub więcej kawałków.

3. na każdy kawałek położyć małą porcję marmolady uprzednio wymieszanej z łyżeczką bułki tartej. zawijać rogaliki od grubszej strony do cieńszej.

4. zawinięte rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. najlepiej dać każdemu trochę przestrzeni, ponieważ się rozrosną w piekarniku. posmarować wierzch białkiem. piec w 180-200stopniach do uzyskania rumianego koloru. odstawić do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

03.04.2011 11:05
pyszności

Krzysztof42

25.12.2010 14:09
pyszne są takie rogaliki

iwona332

16.09.2010 14:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat