Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptyśki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 1/4
szklanka maki tortowej
kostka masła 1/3
jaja 3
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ptyśki

Zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, odstaw z ognia i dosyp mąkę. Ponownie wstaw na ogień, przez cały czas energicznie mieszaj. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów garnka zestaw z ognia. Przełóż ciasto do miski i zostaw do ostygnięcia. Następnie wbij stopniowo jajka - masa powinna być jednolita. Nałóż masę do rękawa z okrągłą końcówką i delikatnie wyciskaj ptysie na nasmarowaną tłuszczem blachę. Nakładaj luźno, tak aby pozostawić puste miejsca między ptysiami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.10.2012 18:32
uwielbiamm je!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak