Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z sosem borowikowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

niedużych prawdziwków kilka
sól
pieprz
tymianek
cząber
czosnku ząbek
trochę mąki
masła łyżka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z sosem borowikowym

Prawdziwki czyścimy, myjemy, kroimi na plasterki. Następnie przelewamy wrzątkiem. Na patelni roztapiamy łīżkę masła i obsmażamy grzyby z dodatkiem soli i pieprzu.

Schab rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na drugiej patelni. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni. Na pozostału tłuszcz wspypujemy trochę mąki i zesmażamy. Jak się przyrumieni, to zalewamy gorącą wodą i mieszmy, żeby nie było w sosie grudek. Dodajemy prawdziwki i mięso, doprawiamy czosnkiem, tymiankiem, cząbrem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy jakieś 15 minut na wolnym ogniu. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, to dolewamy trochę gorącej wody.

Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak