Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka
szpinaku mrożonego 0,5 opakowania
niebieskiego sera pleśniowego kawałek
masło
czosnek
sól
pieprz
tymianek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Pierś indyka oczyścić i odciąć majtające sie kawałki mięsa (przypadzą się do czego innego). Umyś, osuszyć. Naciąć głęboką kieszeń. Mięso przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak i dusić na wolnym ogniu, aż się rozmrozi. Doprawić czosnkiem, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Poddusić jakieś 5 minut i odstawić do wystygnięcia.

Do wystudzonego szpinaku dadajemy pokruszony ser i mieszamy. Pierś indyka wypełniamy całym farszem szpinakowy i zszywamy białą nitką, tak, żeby nie pozostawiać zbyt dużych dziur, bo nadzienie wypłynie.

Indyka obsmażamy z każdej strony na oliwie aż będzie rumiany. Przekładmy do żaroodpornego naczynia czy innej blaszki, polewamy oliwą z patelni i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. godziny co jakić czas przekrącając mięso.

Po godzinie wyjmujemy indyka z piekarnika i odstawiamy,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak