Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny placek czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada (min.70%) 100 g
masło 100 g
cukier 120 g
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 5 łyżek
chili w proszku 2 łyżeczki
mleko 125 ml
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny placek czekoladowy

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z masłem i cukrem w kąpieli wodnej; lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i chili.
Jajko i żółtka wymieszać z mlekiem.
Dodać jeszcze ciepłą masę czekoladową. Mieszać, stopniowo dodając mieszankę mąki.
Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika można dodać do ciasta trochę wydrylowanych wiśni - świetnie się komponują z czekoladowo-pikantnym smakiem. Po wyjęciu można polać ulubioną polewą - najlepiej czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak