Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz z suszonymi grzybami na Wigilię

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjny, czysty barszcz czerwony, który podajemy podczas Wigilii. Zrobiony na zakwasie z buraków z dodatkiem suszonych grzybów. Do barszczu doskonale pasują uszka z grzybami lub mięsem.

Składniki:

buraki czerwone 1 kilogram
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżka
cebula 1 sztuka
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/8 sztuki
por 1/2 sztuki
grzyby suszone 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
ziele angielskie 4 ziarna
woda 1/2 litra
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz z suszonymi grzybami na Wigilię

Esencjonalny barszcz czerwony, czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilii. Można go przygotować również na inne okazję i podawać, na przykład z krokietami. 

Z tego przepisu dowiesz się:

- jak zrobić barszcz czerwony z suszonymi grzybami

- jak sprawić, żeby barszcz miał piękny kolor

1. Warzywa pokrój i duś przez chwilę w dużym garnku z dodatkiem masła i oleju. Dodaj przyprawy i buraki, a następnie zalej wodą. Gotuj całość na małym ogniu przez jedną godzinę. Następnie wyjmij wszystkie warzywa i przecedź całość.

2. Dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem mielonym. Przelej przez startego, surowego buraka wyłożonego na sitku (nabierze ładnego czerwonego koloru).

3. Tak przygotowaną zupę podawaj w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym.

Barszcz czerwony z buraków to tradycyjna potrawa, które przygotowana jest na Wigilię w wielu polskich domach. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak