Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak z sosem koperkowym :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny,4 łyżki pokrojonego koperku,½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
szczupak 2 dzwonka
olej 2 łyżki
masło 3 łyżki
mąka 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak z sosem koperkowym :

Szczupak to jedna ze smaczniejszych ryb słodkowodnych – w tej postaci jest moim zdaniem bardzo smaczny .
Rybę umyć , osuszyć , posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz , dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru , białego pieprzu mielonego i solą .

Ja podaję z makaronem Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje równie dobrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak