Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos winno-grzybowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby 0\'5 kg
masło 0,7 kg
mąka 1 lyżki
wino 1 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: sos winno-grzybowy

Kroimy grzyby w kawałeczki i wrzucamy do podgrzanego tłuszczu. Dusimy na umiarkowanym ogniu. Mąkę przypiekamy na suchej patelni do uzyskania koloru brązowego i mieszamy z winem. Po 45 minutach duszenia grzybów dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę z winem. Solimy i dusimy całość pod przykryciem na słabym ogniu, aż grzyby zupełnie zmiękną. Danie podajemy ciepłe, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak