Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koperty drożdżowe z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 42 g
cukier 8 łyżek
mleko letnie 200 ml
mąka 50 dag
masło 10 dag
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
sól
cynamon Prymat
rodzynki 5 dag
rum 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
mleko 2 łyżki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: koperty drożdżowe z jabłkami

Drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w cieple. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać drożdże, pokrojone masło i 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut, żeby wyrosło. Rodzynki opłukać gorącą wodą, wyłożyć do miseczki i zalać rumem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 4 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i rodzynki z rumem, dusić około 5 minut, pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć nadzienie i zagiąć rogi do środka, ułożyć na natłuszczonej blaszce i poczekać 10 minut. Posmarować mlekiem i wstawić na 20 minut do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 04.11.2010 02:32
smaczne
zuzanna6 22.09.2010 09:46
Mogą być dobre,wypróbuję ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak