Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ser żółty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,5 l mleka
1 kostka masła
2 łyżeczki soli
1 płaskałyżeczka sody
biały ser 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ser żółty

1,5 kg sera białego, rozgotowujemy w półtora litra mleka (serwrzucamy na gorące mleko(może być w połączeniu z wodą=1,5 l w sumie.)Mięszamy aż się nam ser rozpuści.Następnie odcedzamy na sitku i przekładamy do garnka. Dodajemy kostkę masła i smażymy na wolnym ogniu, aż masa będzie jednolita. Potem rozpuszczamy dwie płaskie łyżeczki soli i płaską łyżeczkę sody w czterech łyżkach wody i wlewamy do masy serowej.
Ser nakładamy do foremki zrobionej z butelki np po Pepsi ( Oczywiście ucinamy szyjkę butelki).Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dodam jeszcze że ser ciepły jest pyszny jak guma tylko nie przesadzajmy z sodą bo potem może być niezbyt dobry. Należy dać płaską łyżeczkę sody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak