Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 80 dag
miodu sztucznego 50 dag
cukru 0.5 kg
SZKLANKA MLEKA
jajko 4
masła 5 dag
skórki z pomarańczy 10 dag
orzechy włoskie
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
szczypta soli
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wkładamy miód i podgrzewamy. Gdy cukier i miód sie rozpuszczą zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, przyprawe do piernika (korzenna) i sol. Po ostudzeniu przelac wszystko do miski, wbic jajka, ubic trzepaczką. Nastpenie dodajemy mąke z sodą i dalej ubijamy. Na koniec dodac bakalie, wymieszac i nakryc sciereczką i odstawiamy na 2 dni do fermentacji. Następnie wkladamy ciasto do 2 waskich wysmarowanych form masłem i wysypanych bulką tartą. Pieczemy ok 60 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 27.08.2011 10:08
super
Małgorzata106 22.02.2011 12:46
pyszne ciasto
Magdalena/26Mooi 24.11.2010 19:35
będzie słodko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak