Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki lukrowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże
jajko 9 sztuk
cukier puder 20 dkg
mleko 3/4 szklanki
śmietana 1 małe opakowanie
spirytus 3 łyżki
masło 3/4 kostki
lukier
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki lukrowane

Mąkę wymieszać z drożdżami. W osobnym naczyniu żółtka utrzeć ze 100gramami cukru, a następnie dodać mąkę, mleko, spirytus, śmietanę. Całość dobrze wyrobić. Dodać stopione na patelni masło i zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć do dużej miski, odstawić i poczekać, aż wyrośnie.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto, szklanką wyciąć okrągłe placki. Poczekać aż znowu wyrosną.

W sporym rondlu rozgrzać tłuszcz. Tłuszczu musi być duża ilość -tak aby pączek podczas smażenia cały zanurzony był w wodzie. Pączki smażyć z każdej strony, aż staną się rumiane. Wyjąć, poukładać na kilku warstwach ręcznika papierowego -tak aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Lukier w torebce podgrzać, aż się rozpuści. Kiedy już będzie rzadki, polać cienką warstwą gotowe pączki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 21.12.2010 23:12
ale bym zjadła takiego pączka
Małgorzata113 21.09.2010 07:24
ale pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak