Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniakowy sos na skróty :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki
olej aromatyzowany 1 łyżka (z borowikami)
woda 0,75 szkl.
śmietana 18-procentowa 0,75 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniakowy sos na skróty :

Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski . Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano ( jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia ).
Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły , wymieszać i dusić 2 minuty.
Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem lub jak kto lubi.
Ja miałam w zapasie kluski śląskie - do tego otworzyłam słoiczek buraczków . Szybki obiad a przez doprawienie zupełnie nie przypomina ,, gotowców \"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 08.01.2012 17:19
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak