Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    50 dag
  • cukier

    10 dag
  • skórka z cytryny lub pomarańczy

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • masa makowa gotowa

    40 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mleko

    200 ml
  • orzechy

    5 posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Do masy makowej można dodać dowolne bakalie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

22.01.2013 21:20
super makowiec

manaika

20.06.2012 21:46
kojarzy mi się ze świętami

Karol P

29.12.2011 22:04
wygląda smakowicie

Agnik

10.05.2011 20:00
dobry makowiec to skarb

kasiaw

07.04.2011 11:50
aż ślinka ciekn

pioge7

11.03.2011 16:44
bardzo ładny

manaika

28.02.2011 23:28
nie próbowałam jeszcze robić sama makowca

Baska Kaska

27.02.2011 08:35
prezentuje się pięknie

Krzysztof42

19.12.2010 13:18
lubię mak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat