Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 50 dag
cukier 10 dag
skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki
jajko 2 sztuki
masa makowa gotowa 40 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 200 ml
orzechy 5 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Do masy makowej można dodać dowolne bakalie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.01.2013 21:20
super makowiec
manaika 20.06.2012 21:46
kojarzy mi się ze świętami
Karol P 29.12.2011 22:04
wygląda smakowicie
Agnik 10.05.2011 20:00
dobry makowiec to skarb
kasiaw 07.04.2011 11:50
aż ślinka ciekn
pioge7 11.03.2011 16:44
bardzo ładny
manaika 28.02.2011 23:28
nie próbowałam jeszcze robić sama makowca
Baska Kaska 27.02.2011 08:35
prezentuje się pięknie
Krzysztof42 19.12.2010 13:18
lubię mak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak