Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Ukraiński bez mięsa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak ćwikłowy 1 sredniej wielkości
ziemniaki 2 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
fasolka szparagowa 100-150 gr
pietruszka 1 szt
seler kawałek
bób 150 gr
bulion 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana 4-5 łyżek
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Ukraiński bez mięsa

Burak wcześniej ugotować w skórce , obrać i pokroić w kostkę.
Na pokrojonych w kostkę selerze, marchwi, całej pietruszce, liściu laurowym ugotować wywar z dodatkiem soli i pierzu.
Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę oraz pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki fasolkę szparagową i bób. Gdy warzywa będą miękkie, dodać buraki, natkę , wcisnąć sok z cytryny, i śmietanę rozrobioną z gorącym barszczykiem.

Barszcz ukraiński można przyrządzić z dodatkiem pokrojonej kapusty, ale i bez niej jest równie dobry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 23.02.2011 13:02
pyszna zupa
Smakosz6 16.11.2010 12:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak