Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory konserwowe 50 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
sól 1/2łyżeczki
cukier 1/2łyżeczki
bazylia świeża 8 szt
kalafior 1 szt
pomidory 50 dag
parmezan starty 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 4 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Pomidory konserwowe odsączyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem Prymat. Dusić około 30 minut. Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki, gotować przez 10 minut w 1/4 litrze wody. Pomidory poćwiartować. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Sosem pomidorowym posmarować natłuszczoną formę, ćwiartki pomidora ułożyć wzdłuż brzegów, kalafior na środku, doprawić solą i gałką muszkatołową. Parmezan wymieszać z bułką tartą i posypać wierzch zapiekanki. Rozrzucić kawałki masła. Piec około 30 minut, dopóki kalafior nie zarumieni się na złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 28.10.2010 20:57
powiedzmy że skusił bym sie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak